Video als verrijking voor de preek
Als kerkbezoeker hoop je altijd op een preek die jouw aandacht pakt. En als dominee doe je je best om de aandacht vast te houden. Dominee Marco Hofland heeft daarvoor iets leuks bedacht. Tijdens de jeugddiensten laat hij een filmpje zien waarin hij mensen op straat een geloofsvraag stelt. Zo probeert hij aan te sluiten bij de jongeren én een leuke inleiding te hebben op de preek.
Het maken van een video hoeft niet veel tijd te kosten; je kunt het zo flitsend of eenvoudig maken als je zelf wilt. In het filmpje van dominee Hofland hoor je bijvoorbeeld de wind en beweegt de camera (of is het een telefoon?) soms, maar is dat erg? Wanneer de gemeente mensen in de video herkent, heb je ze vaak al mee. Geen filmploeg nodig! Natuurlijk kun je ook een bestaande video van YouTube plukken.
En wil je nu echt alles uit je video halen? De tool HiHaHo Video Enrichment is speciaal ontwikkeld om video’s heel makkelijk te verrijken met leuke foefjes. Je kunt bijvoorbeeld vragen toevoegen, delen uitlichten of de video gedeeltes laten overslaan die achteraf gezien toch niet helemaal zijn gelukt. In totaal zijn er elf mogelijkheden.
Kijk maar eens naar de video van Marco Hofland. Wat zou denk je een geschikte video voor jullie kerkdienst kunnen zijn?
Horen, zien en doen: de perfecte manier van leren
Horen en zien kun je met ‘gewone’ video. Helaas blijft het daar vaak steken. Om dat te voorkomen, is het gebruik van interactieve video heel geschikt. Interactieve video biedt de mogelijkheid om niet alleen te consumeren maar ook actief te leren. De interactieve filmpjes die horen bij de bijbelcursus (klik hier voor meer info, https://www.opkijken.nl/bijbelstudie/bijbelcursus/) zijn speciaal ontworpen voor het gebruik in groepen. Tussen de verschillende scenes door krijgt de groep reflectievragen aangereikt om met elkaar over door te praten. Zo wordt de kans aanzienlijk groter dat de behandelde stof uitwerking krijgt in het dagelijks leven van de groepsleden.
Wat past bij jouw groep?
Naar aanleiding van bijbelse personen en bijbelboeken is van alles te ontdekken: achtergrondinfo, eyeopeners, slow reading, gebedsvormen, verklaring van bijbelse woorden, mediatips, studie-opdrachten, tips voor de dagelijkse praktijk. Als groepsleider wil je zelf kiezen wat bij jou of je groep past. Met behulp van interactieve video kun je sturen op wat je de groep wilt laten ontdekken. Zo kun je de interacties binnen de video aanpassen om optimaal aan te sluiten bij het gezamenlijke leerproces.
Werk je met meerdere groepen? Met de ene wil je misschien in gesprek over de positieve insteek van Ruth, maar een andere groep wil je juist laten nadenken over de bittere Naömi. Met interactieve video kan het allemaal!
Stuur een video mee
Stuurt jouw kerk regelmatig een digitale nieuwsbrief? Dan zou het erg leuk zijn om een video mee te sturen. In plaats van een tekstje over de komende dienst, stuur je een promovideo. Klik hier maar eens om te zien hoe de Stadskerk in Groningen dit heeft gedaan.
Natuurlijk kun je als kerk zelf beslissen hoe professioneel of eenvoudig je de video wilt maken. De Stadskerk heeft er duidelijk tijd in gestoken. Maar het is ook een optie om iemand te filmen terwijl die vertelt waar de dienst over zal gaan. Dit lijkt uitnodigender dan een tekstje in een nieuwsbrief. En hoe zou het zijn om een videoboodschap rond te sturen over een kring of evenement? Kijk hier maar eens naar de introductie van een nieuwe kring.
Tot slot kun je mensen via zo’n video ook vragen om zich aan te melden, bijvoorbeeld voor die nieuwe kring of dat evenement of voor die nieuwe vacature in de band. Als auteur van de video zie je in de statistieken wie zich hebben aangemeld, hoe vaak de video is bekeken en op welke knoppen mensen hebben geklikt.
Probeer het maar eens en kijk hoe de gemeente erop reageert. Ga naar hihaho.com om je eerste (YouTube-)video interactief te maken!
Voorbeeldfilmpje aangereikt door HiHaHo
In dit voorbeeldfilmpje dat ons door HiHaHo werd aangereikt, krijg je een aardige indruk van de soorten interacties die jij zelf aan een video kunt toevoegen: Tekstvakken in diverse vormen, verschillende soorten vraagstellingen, een menu. Het menu in dit filmpje bevat maar één item, namelijk een link naar de site van de makers van HiHaHo. Vanaf zomer 2019 is op de HiHaHo-site een uitgebreide support pagina operationeel, met allerlei soorten van tips & tricks, tutorials en andere informatie die je kunt gebruiken om jouw interactieve video’s zo effectief mogelijk te laten worden. Klik hier om daar meteen even rond te kijken. Als het Engels voor jou een brug te ver is…? Dan kun je via FAQ-pagina ook het document ‘HiHaHo Quickstart‘ downloaden. Daarin vind je in grote lijnen dezelfde informatie, maar dan in het Nederlands. Wil je meteen het diepe in? Dan is ook een complete Handleiding beschikbaar!